Συνέντευξη του Χρηστάκη Αλεξανδρίδη.

Συνέντευξη του Χρηστάκη Αλεξανδρίδη

Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα Μοσκόβσκι Κομσομόλετς (10.03.2019)

– Ο Χρηστάκης Αλεξανδρίδης εξήγησε γιατί αξίζει τα παιδιά να ασχολούνται με τον Αθλητισμό.

Τον Οκτώβριο διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης, στο οποίο οι Ρώσοι παλαιστές κατέκτησαν 10 χρυσά μετάλλια στην Ελευθέρα και Ελληνορωμαϊκή Πάλη, και έτσι για μια ακόμη φορά απέδειξαν την ανωτερότητα των παλαιστών της Ρωσίας στη Παγκόσμια Αρένα.

Телеканал МАТЧ ТВ

– Για ποιόν Λόγο Ένα παιδί Να Ασχοληθεί Με Την Πάλη, για να διαπαιδαγωγηθεί ένας μελλοντικός ίσως πρωταθλητής;

Με φόντο την επιτυχία στη Βουδαπέστη τα αθλητικά σχολεία των Προολυμπιακών  Ομάδων, δελεάζουν ακόμη περισσότερα αγόρια και κορίτσια, τα οποία ξεκινούν και μπορεί μια μέρα να αγωνιστούν με τα χρώματα της εθνικής Ρωσίας σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα καθώς και σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων. Το γεγονός ότι το σύστημα προετοιμασίας των παλαιστών της Ρωσίας είναι το καλύτερο παγκοσμίως δεν χωρά αμφιβολία, ιδιαιτέρως μετά τα τελευταία αποτελέσματα. Για το σύστημα προετοιμασίας των μελλοντικών πρωταθλητών μίλησε στην εφημερίδα μας Μοσκόβσκι Κομσομόλετς  ο υποδιευθυντής των Αθλητικών σχολείων Προολυμπιακών Ομάδων Πάλης της Μόσχας το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Αθλητισμού Μόσχας επίτιμος προπονητής και πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας ελευθέρας πάλης Χρηστάκης Αλεξανδρίδης.

– Ποιά Είναι Η Βασική Αρχή Της Προπόνησης Σε Αυτήν Την Ηλικία;

Βασική μας αρχή σε αυτή την ηλικία είναι να παραμείνουν τα παιδιά στο άθλημα της Πάλης. Αρχικά αφιερώνεται περισσότερος χρόνος στα μαθήματα ανάπτυξης κιναίσθησης και Ανάπτυξης Βασικών Κινητικών δεξιοτήτων. Τα μαθήματα έχουν τη μορφή παιχνιδιού και αργότερα προσθέτουμε και στοιχεία της Πάλης. Όλα γίνονται μεθοδικά, ακόμη και αν δεν παραμείνει στο άθλημα της πάλης το παιδί θα είναι έτοιμο για την ενήλικη ζωή του, θα έχει αυτοπεποίθηση και θα παλεύει κάθε αντιξοότητα – εμπόδιο που θα συναντά στη Ζωή του

Сбор в Кисловодске с Янис Арзуманидис призёр мира Греция

– Μπορεί Να συνδυαστεί Η Πάλη με το σχολείο;

Φυσικά. Οι ώρες μαθημάτων της Πάλης είναι πάντα μετά το σχολείο και τις αργίες. Η λειτουργική Αποκατάσταση των παιδιών είναι γρηγορότερη από αυτή των Ενηλίκων και έτσι οι προπονήσεις δεν γίνονται εμπόδιο της Μάθησης των παιδιών.

– Είναι Ακριβό Άθλημα Η Πάλη;

Όχι δεν είναι, ο εξοπλισμός – δαπάνη που χρειάζεται για να ξεκινήσει την πάλη ένα παιδί είναι μια αθλητική φόρμα, παλαιστικά μαγιό και παπούτσια, εκ των οποίων τα περισσότερα τα προσφέρει το σχολείο. Η πάλη είναι άθλημα που δεν έχει ιδιαίτερα έξοδα.

– Πόσα παιδιά αθλούνται στο αθλητικό σχολείο σας;

Περίπου 700 αθλητές όλων των ηλικιών. Στα αθλητικά μας σχολεία όπως και σε όλα τα αθλητικά σχολεία της Ρωσίας τα παιδιά ξεκινάνε την αθλητική τους εκπαίδευση από τη σχολική ηλικία 6 – 8 ετών. Το θεμέλιο λίθο στην Αγωγή της αθλητικής προσωπικότητας των παιδιών το βάζουν οι παιδαγωγοί μας προπονητές Πάλης. Η Ομάδα των προπονητών μας είναι πολύ ενωμένη. Τα τελευταία χρόνια διακρίθηκαν αρκετοί αθλητές μας μεταξύ των οποίων είναι ο Νταβίντ Τσακβετάντζε (χρυσός ολυμπιονίκης το 2016), η Εκατερίνα Μπούκινα (χάλκινη ολυμπιονίκης το 2016), Αλεξάντερ Τσεχίρκιν (Πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης)μέλος της ομάδας μας είναι πλέον και ο Πρωταθλητής Κόσμου Αρτιόμ Σουρκόβ.

– Πως χρηματοδοτούνται οι προετοιμασίες των αθλητών σας;

Τα πάντα χρηματοδοτούνται από τον Αθλητικό Όμιλο που Ανήκει το Σχολείο μας και την Ομοσπονδία Πάλης της Ρωσίας. Εδώ πρέπει ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τον επικεφαλή των Αθλητικών μας σχολείων MGFSO (Ομοσπονδιακό Αθλητικό Όμιλο Μόσχας) τον κο Βαντίμ Σουμίλοβ και το πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πάλης της Ρωσίας κο Μιχαήλ Μαμιασβίλι. Με βάση τις διακρίσεις των αθλητών ανάλογη είναι και η χρηματοδότηση. Έχουμε πολύ καλή οικονομική υποστήριξη.

– Υπάρχουν Κίνητρα Για Οι Αθλητές Που Είναι Στο Σχολείο Σας;

Τα κίνητρα των αθλητών – μαθητών είναι είναι διπλής φύσεως:

  • Είσοδο των μαθητών με υψηλές αθλητικές Επιδόσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Φυσικής Αγωγής
  • Οικονομικές επιβραβεύσεις των αθλητών – μαθητών με την μορφή οδοιπορικών ανάλογα με την επίδοση τους

Τα παραπάνω κίνητρα είναι στο καταστατικό του Υπουργείου Αθλητισμού της Μόσχας και υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος των κινήτρων αυτών.

Товарищеская встреча Лос Анжелес с Сажидом Сажидовым

– Ασχολούνται κορίτσια με το άθλημα της Πάλης;

Βεβαίως, πολλά. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι  το γυναικείο φύλο και η Πάλη είναι δύο διαφορετικές έννοιες. Στην πραγματικότητα δεν είναι. Η πάλη είναι ένα άθλημα όπως όλα τα άλλα. Η γυναικεία πάλη είναι στο Ολυμπιακό πρόγραμμα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Μπορώ να πω ότι πολλά κορίτσια βρίσκουν τον εαυτό  τους μέσα από από την πάλη νιώθοντας σιγουριά. Αποκτούν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.

– Ποιές Eίναι Οι Βάσεις Εκπαίδευσης Στην Πάλη;

Ανατρέχοντας στην ιστορία βλέπουμε ότι η  γενέτειρα του αθλήματος της Πάλης ήταν η Ελλάδα. Αποτελούσε βασικό παιδαγωγικό μέσο, σε κάθε σχολείο της Αρχαίας Ελλάδος υπήρχε χωρ’ις Παλαίστρα. Η ετυμολογία της Λέξης Πάλη είναι:  ΠΠύλη (πέρασμα) προς την ΑΛΗ αλήθεια. Η λέξη παλεύω σημαίνει ότι προσπαθώ μεν  να φέρω σε πέρας την εκάστοτε εργασία με επιτυχία, να επιβληθώ επί του αντίπαλου και επί των καταστάσεων χωρίς δόλια μέσα. Σε όλα τα αθλήματα, μα ιδιαίτερα στην Πάλη, το παιδί μεγαλώνει απόλυτα προετοιμασμένο για οτιδήποτε πρόκειται να συναντήσει στη ζωή του.

– Μπορεί τα παιδιά να γίνουν επιθετικά μέσα από την ενασχόλησή τους με την Πάλη;

Το αντίθετο θα έλεγα, Οι παλαιστές είναι έντιμοι και φιλικοί. Η Πάλη είναι φιλοσοφία ζωής. Ακόμη και αν το παιδί δεν αποκτήσει μεγάλες διακρίσεις στο άθλημα, ούτως ή άλλως θα προετοιμαστεί για την ενήλικη ζωή. Θα γίνει λιγότερο ευέξαπτος και πιο σίγουρος για τον εαυτό του. Οι Παιδαγωγοί – προπονητές μας μεταδίδουν στα παιδιά την δύναμη της ψυχής, τους διδάσκουν τι σημαίνει τιμιότητα και σεβασμός προς τους πρεσβύτερους και τον συνάνθρωπο. Όλες αυτές τις αρχές που είναι απαραίτητες για την δημιουργία υγιών πολιτών.

– Σε τι ηλικία πρέπει τα παιδιά να ξεκινούν την ενασχόλησή τους με το άθλημα της Πάλης;

Στα αθλητικά σχολεία ξεκινάμε από 10 ετών βάση κριτηρίων του Αθλητικού Νόμου της Ρωσίας χωρίς δαπάνη για τους γονείς των παιδιών. Υπάρχουν όμως και ειδικά τμήματα με παιδιά μικρότερης ηλικίας. Σε κάθε παιδί υπάρχει ατομική προσέγγιση.

Турнир NYAC Нью Йорк 1

Η συνέντευξη στα ρώσικα βρίσκεται εδώ

AO Dias Acharnon

Ο αθλητικός σύλλογος «Σ.Β.Α. Δίας Αχαρνών» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2007. Το 2015 με την ανάλογη τροποποίηση καταστατικού πραγματοποίηθηκε η αλλαγή του ονόματος σε «Αθλητικός Όμιλος Δίας Αχαρνών”. Η έδρα μας βρίσκεται στο Δημοτικό γυμναστήριο Αχαρνών (συμβολή Πηγάδα & Βλάχου), σε αίθουσα που μας έχει παραχωρήσει ο Δήμος.

Leave a Reply